keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Seurakuntien varhaisnuorten KIPINÄ-suurleiri osallistuu pyhiinvaellukseenEv.-lut. seurakuntien palvelujärjestö PTK – poikien ja tyttöjen keskus järjestää neljän vuoden välein Partaharjulla varhaisnuorten suuren telttaleirin. Tänä kesänä järjestettävän KIPINÄ – SPARK leirin suojelijana toimivat tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja arkkipiispa Kari Mäkinen.

Heinäkuussa järjestettävä leiri toteuttaa Partaharjulla ilmastopyhiinvaelluksen 23.-25.7.2015. Kaikki lähes 2000 osallistujaa vaeltavat kolmen illan aikana leirikylistään Partaharjun Ristikiven kirkkoon. Tässä maailman korkeimmaksi kutsutussa kirkossa ilmasto on konkreettisesti läsnä, kun kirkon kattona on paljas taivas sääilmiöineen.

Ristikiven kirkon sisällä kasvaa seitsemän puuta: kuusi suurta mäntyä ja pieni pihlaja. Lapset eläytyvät leirillä puiden tärkeään tehtävään ilmastonmuutoksen hillitsijöinä. Pyhiinvaelluksen päättävä Ristikiven kirkon ilmastohartaus pidetään yhdessä näiden puu-seurakuntalaisten kanssa.

KIPINÄ-leirin suurelta päätösnuotiolta lähtee ilmastopyhiinvaelluksen haaste seurakuntiin. Leiri toivoo, että kerhot ja seurakuntien kasvatustyön tapahtumat syksyllä 2015 järjestäisivät omia pieniä pyhiinvaelluksiaan – vaikkapa toiseen kerhoryhmään tai naapuriseurakuntaan samalla tutustuen. PTK tarjoaa seurakuntien kasvatustyölle apua ja materiaalia pyhiinvaellusten järjestämiseen.

Pyhiinvaellus Pariisiin on lapsille ja nuorille tärkeä viesti siitä, että jokainen voi olla mukana vaikuttamassa. Ilmastonmuutos tulee tavalla tai toisella olemaan läsnä lasten ja nuorten elämässä, ja siksi on tärkeää osoittaa, ettei sen edessä tarvitse lannistua. Jokaisen toiminnalla on merkitystä. Toivo elää siinä, että teemme matkaa parempaan suuntaan.

Pyhiinvaellus lähtee siitä, että matkanteko itsessään on tärkeää. Oikeaan suuntaan kulkeminen lähtee hiljentymisestä ja oman mielen muuttamisesta.

-          Suvielise Nurmi, PTK

PTK on tuottanut myös yleisempiä materiaaleja, joista eri toimijat voivat löytää ideoita ilmastopyhiinvaelluksen toteuttamiseen lasten ja nuorten kanssa, sekä niiden yhteydessä pidettäviin pysähdyksiin ja hartaushetkiin:

-          Kati Jansa (toim.), Pyhiinvaellus. LK-kirjat 2011.
-          Suvielise Nurmi ja Panu Pihkala (toim.), Luontokirkkovuosi. Lasten keskus ja PTK - poikien ja tyttöjen keskus 2013.
Kirjan luontohartauksista pyhiinvaelluselementtejä ja ilmastoteemaa on esim. luvuissa Kevät 2. Jalanjäljet, 6. Tuuli ja Pyhä Henki; Kesä: 4. Metsän suojassa, 6. Kalliolle, tunturille; Talvi 5: Rukoushelmet ja luonto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti