perjantai 12. kesäkuuta 2015

Ilmastopyhiinvaelluksia itäisille ristisaattoreiteille

Suomen Ekumeeninen Neuvosto liittyy Euroopan kirkkojen järjestämiin pyhiinvaelluksiin, jotka suuntautuvat Pariisin COP21-ilmastohuippukokoukseen marraskuussa 2015.

Tavoitteena on antaa kirkkojen piirissä toimiville ihmisille mahdollisuus tulla yhteen klassisen kristillisen toiminnan ja ajankohtaisen, polttavan tematiikan ympärille. Rukous ja ristisaatto ilmaisevat solidaarisuutta niitä kohtaan, jotka jo nyt ankarimmin kokevat ilmastonmuutoksen seuraukset. Pyhiinvaellusten kautta on mahdollista elää muutama päivä yksinkertaisesti, yhdessä ja lähellä luontoa. Niiden kautta myös kiinnitetään yleistä huomiota ympäristökysymysten merkitykseen. Ilmastonmuutos haastaa keskittymään olennaiseen ja näkemään yksinkertaisen elämäntavan arvo kristillisen tradition kautta.

SEN on mukana nimenomaan tiedotuksensa kautta useissa tapahtumissa, jotka liittyvät Norjasta ja Ruotsista Tanskan ja Saksan kautta Pariisiin suuntautuvien ilmastopyhiinvaelluksien sarjaan.

SEN on myös mukana kolmessa tapahtumassa, jotka tuovat ilmastopyhiinvaelluksen perinteisille itäisille ristisaattoreiteille. Jokaisessa niistä myös ylitetään historiallinen Idän ja Lännen kristikunnan raja: Pohjois-Karjalassa, Etelä-Virossa ja Itä-Puolassa. Siten rakennetaan ekumeenista yhteyttä ortodoksisten, katolisten ja luterilaisten kirkkojen kesken. Hankkeen yhteisenä otsikkona on Roots and Wings. Traditional lifestyle, environment and the future. Siinä hyödynnetään Viron Setunmaan Obinitsan kirkonkylän asemaa suomalais-ugrilaisten kansojen kulttuuripääkaupunkina 2015. Yhteistyökumppaneina ovat Viron kirkkojen neuvosto, Unkarin ekumeeninen neuvosto ja Uzhgorodin ylipiston Institute of Ecological and Religious Studies sekä Ilomantsissa paikalliset ortodoksinen, luterilainen ja helluntaiseurakunta.

Ukraina-Puola-tapahtumaan liittyy päivä Itä-Puolassa, johon kutsutaan mukaan osanottajia kaikista kolmesta tapahtumasta.

Ilomantsi 17.-20.7.
Obinitsa 2.-3.8.
Uzhgorod-Bialystok 15.-12.8.

Tarkempaa tietoa www.ekumenia.fi

- Heikki Huttunen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti