torstai 6. elokuuta 2015

Näin järjestät oman ilmastopyhiinvaelluksen

Voit osallistua Pyhiinvaellus Pariisiin 2015-projektiin järjestämällä oman ilmastopyhiinvaelluksen yhteisössäsi. Tässä ohjeita ja vinkkejä järjestelyihin.

Valmisteluissa on hyvä huomioida tapahtuman ympäristövaikutukset. Jos retkellä tarjoillaan jotain syötävää tai juotavaa, ei käytetä kertakäyttöastioita. Helsingin seurakuntien on mahdollista lainata ympäristö- ja hautaustoimelta (ymparisto.hsrky@evl.fi) muoviastioita tapahtumiin (tulee pestä astianpesukoneessa ennen palauttamista). Retkelle ei myöskään kannata printata ylimääräistä, roskiin menevää materiaalia. Retkellä huolehditaan, että ei jätetä roskia luontoon.

1 Keskustelu
Retkellä tai sitä ennen voidaan keskustella lasten kanssa esim.:
a) saasteista (esim. onko kenelläkään kotona tai mökillä aurinkopaneeleita tai ilmalämpöpumppuja)
b) sähkön- ja lämmönkulutuksesta (miten lämmintä talvella pitää olla sisällä, voiko sisällä käyttää villasukkia, suljetaanko televisio, kun sitä ei katsota)
c) liikkumismuodoista (kävelemisestä, bussilla kulkemisesta, autolla kulkemisesta)

Nuorten ja aikuisten kanssa voidaan keskustella esim.
a) Mitä ilmastonmuutos on ja millaisina asioina se näkyy? Miten sitä voi estää?
b) Mikä on Pariisin ilmastokokouksen tarkoitus?
c) Miksi ilmastonmuutos on kirkonkin asia? Miten kirkko voi vaikuttaa ilmastonmuutoksen estämiseen?

2 Kävely
Retki voi olla lyhytkin. Jos olette muutenkin lähdössä kävellen jonnekin, voidaan ilmastopyhiinvaellus yhdistää siihen. Ei siis tarvitse välttämättä järjestää erillistä tapahtumaa.

3 Kilometrit
Lopuksi kirjataan kaikkien yhteensä kulkemat kilometrit kilometrilaskuriin Facebookissa Pyhiinvaellus Pariisiin-sivulla tai blogissa.
 
-Krista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti