perjantai 14. elokuuta 2015

Nyt on aika tulla mukaan kävelylle ilmaston puolesta!

Tervetuloa mukaan ilmastokävelylle ”Pyhiinvaellus Pariisiin” keskiviikkona 26.8.2015 klo 12!
·         Kävelyn teemana on ”Pyhiinvaellus Pariisiin”, jossa pidetään YK:n ilmastokokous COP 21 marras- joulukuun taitteessa 2015.
·         Mikkelistä me kävelemme kappaleen matkaa kohti Pariisia: Tuomiokirkon portailta Otavan opistolle. Jokainen kävelijä lyhentää matkaamme Pariisiin noin 13 km:llä. Yhteenlaskettu tuloksemme kirjataan ”Pyhiinvaellus Pariisiin” nettisivuille (pyhiinvaelluspariisiin.blogspot.fi).
Miksi pyhiinvaellus?
·         Pyhiinvaellus on matka jonkin moraalisesti tai hengellisesti tärkeän asian puolesta.
Miksi Pariisiin?
·         Pariisissa pidettävän YK:n ilmastokokouksen tarkoitus on päättää sitovista päästörajoituksista, joiden avulla ilmastonlämpeneminen pysäytetään. Lisäksi aikomuksena on mm. perustaa vihreä ilmastorahasto, joka antaisi talousapua köyhiin maihin ilmastonmuutoksen vaikutusten hillitsemiseksi. Ilmasto-oikeudenmukaisuus, rikkaiden maiden vastuu tuottamistaan kasvihuonekaasupäästöistä, on yksi suuri kysymys neuvotteluissa.
Miksi me?
·         Olemme kiinnostuneita ja huolestuneita maapallon tilasta. Tahdomme vaikuttaa siihen, että Pariisin kokouksessa tehdään viisaita planeetan tulevaisuutta koskevia päätöksiä. Me pyydämme päättäjiltä Pariisista toivon viestiä meille ja tuleville sukupolville.
Liitymme kävellessämme suureen tämän asian puolesta vaeltavien pohjoismaalaisten joukkoon
·         Norjassa ja Ruotsissa vaellusta kutsutaan nimellä ”Pilgrimages to COP 21”. Ruotsin ja Norjan kirkot järjestävät pyhiinvaellustapahtumista koostuvan viestiketjun Norjan pohjoisosasta etelään ja siitä edelleen Tanskan ja Saksan kautta Ranskaan.
·         Pyhiinvaellus Pariisiin –kävelyt on meidän suomalaisten ja meidän ev.lut. kirkkomme tapa liittyä mukaan toivon viestiä Pariisiin kokoontuneilta päättäjiltä pyytävien joukkoon.
 Miksi kirkko kutsuu yhteiselle pyhiinvaellukselle ilmaston puolesta
·         11.8.2015 luonnontieteilijöiden ja teologien keskusteluryhmä julkaisi kannanottonsa ”Ilmastomuutos haastaa maailmankatsomuksemme”. Kannanoton taustalla on laaja ympäristö- ja ilmastoasiantuntijoiden joukko, jotka ovat työskennelleet pari vuotta Espoon piispan Tapio Luoman ja akatemiaprofessori Markku Kulmalan johdolla.
·         Kannanotossa todetaan mm. ”olemme vakuuttuneita siitä, että ilmastomuutoksen haaste on otettava vakavasti tieteessä, taloudessa, politiikassa sekä eri uskontojen ja maailmankatsomusten piirissä. On aika etsiä yhteisiä ratkaisuja rohkeasti, sitkeästi ja luovasti. Tässä työssä tarvitaan monialaista, perinteiset rajat ylittävää yhteistyötä… Lamaannuksen valtaan ei pidä jäädä. Toivoa on, jos ryhdymme toimimaan. Haastamme juuri Sinut mukaan tähän muutokseen ja työhön”.
·         Kokonaisuudessaan kannanotto on luettavissa osoitteessa www.ilmastokannanotto.fi
·         Etelä-Savon ympäristökasvatuksen yhteyshenkilöverkosto on päättänyt olla mukana Pyhiinvaellus Pariisiin –hankkeessa.
Kävely alkaa ke 26.8. klo 12
·         Pyhiinvaellus alkaa Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkisen johdolla Mikkelin tuomiokirkon edestä. Määränpäänä on Otavan Opisto, jonne matkaa on noin 13 km.  
·         Mukaan on jo nyt ilmoittautunut useita mikkeliläisiä tahoja. Mutta kutsu on vielä avoinna. Haluaisitko Sinä tai Sinun organisaatiosi tai yhteisösi olla mukana kävelemässä ilmastoneuvottelujen vauhdittamisen merkeissä?
·         Voit haastaa mukaan kävelylle haluamasi toisen organisaation/henkilön.
·         Kävelylle mukaan lähtijöitä pyydetään ilmoittautumaan yhteyshenkilönä toimivalle hiippakuntadekaani Ouri Mattilalle sähköpostilla ouri.mattila@evl.fi.
·         Kävelylle lähtijät voivat ottaa mukaan ja pitää esillä oman taustayhteisönsä tunnuksia.
·         Otavasta pääsee takaisin Mikkelin keskustaan julkisella kulkuneuvolla eli linja-autolla klo 14:35, 14:45 (pika) ja 15:45 (pika) sekä 17:55.  
 Tervetuloa pyhiinvaellukselle!
Mikkelin hiippakunta ja Etelä-Savon ympäristökasvatuksen yhdyshenkilöverkosto


Akatemiaprofessori, ilmastotutkija Markku Kulmala ja arkkipiispa Kari Mäkinen pyysivät Kirkkopäivien ilmastopaneelissa Pariisin kokoukselta toivon viestiä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti