torstai 18. joulukuuta 2014

Nyt on aika toimia

Liman kokous päättyi pari päivää sovitun jälkeen osittaiseen pettymykseen. Sopimus saatiin aikaiseksi, mutta se ei ole yhtä vaativa kuin toivottiin. Maiden tulee tehdä kansalliset suunnitelmansa nyt talven aikana, maaliskuun loppuun mennessä. Tämä aika tulee käyttää hyödyksi ja pyrkiä vaikuttamaan siihen, millaisia sitoumuksia Suomi tekee. Useat järjestöt kampanjoivat ilmaston puolesta, Suomen päättäjiin voi olla yhteydessä myös suoraan.

Lobbauksen lisäksi toimintaan on myös muita vaihtoehtoja. Tiedonlevittäminen on tärkeää. Näkökulmien esittäminen myös. Ilmastonmuutosta voi torjua omilla valinnoilla. Aloittaa voi vaikka laskemalla hiilijalanjälkensä (esim. http://ilmastodieetti.fi/) ja vesijalanjälkensä (esim. http://www.vesijalanjalki.fi/meter). Tämän jälkeen voi miettiä, miten jalanjälkiään voisi pienentää. 

WWF:n suositukset ilmastoteoiksi ovat asumisen osalta vihreään tuulisähköön vaihtaminen, kodin energiakartoituksen teettäminen ja energialuokan parantaminen sekä maalämpöpumpun asentaminen. Uusiutuvat energianlähteet alkavat olla taloudellisestikin järkevä vaihtoehto. 

Liikkumisen osalta WWF suosittelee työmatkapäästöjen vähentämistä pitämällä yksi etätyöpäivä viikossa, yhden lentoloman vaihtamista junalomaan ja autoilun korvaamista pyöräilyllä kesäkaudella. Istuminen on todistetusti erittäin haitallista terveydelle, joten autoilun vähentäminen ja korvaaminen hyötyliikunnalla on jo terveyssyistä kannatettavaa

WWF suosittelee myös korvaamaan neljäsosan ruoasta kasvukaudella itse kerätyllä, kalastetulla ja kasvatetulla ruoalla, pienentämään ruokajätteen määrää suunnittelemalla ruokaostokset ja puolittamaan naudanlihan kulutuksen vaihtamalla naudanliha kaksi kertaa viikossa villikalaan tai palkokasveihin. Nykyisin on tarjolla hyviä proteiininlähteitä naudanlihan sijaan. Härkäpavut ovat kotimainen vaihtoehto esim. soijalle. Seitanista on tullut monien suosikki ja kananmunaa syövät voivat helpottaa ruoanlaittoaan quorn-tuotteilla.

Vesijalanjälkeä voi pienentää mm. käymässä suihkussa pikaisesti, sulkemalla hanan, kun ei vettä käytä, käyttämällä vessassa ”pientä huuhtelua” sekä välttämällä piilovettä esim. vähentämällä kahvinjuontia.

Joulu lähestyy ja joululahjojen hiilijalanjälkeä voi pienentää aineettomilla lahjoilla sekä kierrätyslahjoilla. Yhdessäolo ja rauhallinen, leppoisa tunnelma ovat arvokkaampaa kuin kasa nopeasti uutuudenviehätyksen menettäviä tavaroita. Jouluna ei kuitenkaan kannata stressata ja murehtia vaan keskittyä nauttimaan. Toivottavasti saamme tänä vuonna valkean joulun rannikkoa myöten. Säilytetään lumiset talvet myös tuleville sukupolville!

- Elina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti