tiistai 25. marraskuuta 2014

Miten tämä Pyhiinvaellus Pariisiin 2015 sai alkunsa?


Kesällä 2014 kaksi Helsingin seurakuntayhtymän ympäristö-ja hautaustoimen työntekijää, Elina Hienonen ja Heta Kiiski, osallistuivat kansainväliseen kirkkojen ympäristöseminaariin, Green Churches: Ecology, Theology and Justice in Practice. Seminaarissa kävi ilmi, että useiden Euroopan maiden kirkot ovat järjestämässä ympäristöaiheisia tapahtumia liittyen vuoden 2015 lopussa Pariisissa käytäviin YK:n ilmastoneuvotteluihin. Tarkoituksena on nostaa esille kirkkojen huoli ympäristön nykytilasta sekä sen seurauksista. Ajattelimme, että tämä on aihe, jota Suomen evankelisluterilaisen kirkonkin tulee nostattaa.

Norjassa ja Ruotsissa tämä hanke oli lyöty yhteen pyhiinvaellusajatuksen kanssa ja se oli alkanut jo elää nimelle Pilgrimages to COP 21. Ruotsin ja Norjan kirkolla oli ajatuksena koota pienistä pyhiinvaellustapahtumista koostuva pidempi linja aina Norjan pohjoisosasta etelään asti ja siitä vielä eteenpäin Tanskan ja Saksan kautta Ranskaan. Pyhiinvaellusteemaan liittyäksemme ristimme oman hankkeemme nimellä Pyhiinvaellus Pariisiin 2015.

Odotamme hankkeemme nostattavan keskustelua ympäristöasioista kirkossa ja kirkon ulkopuolella. Toivomme sekä pienimuotoisia että mahdollisesti laajempiakin tapahtumia järjestettävän tämän hankkeen tiimoilta. Haluamme haastaa kirkon yhteiskunnallisena toimijana yhteistyöhön erilaisten järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa. Samalla haluamme herätellä kirkkoa ja sen seurakuntia pohtimaan omaa ympäristövastuutaan. Vaikka kirkko ei ehkä ensisijaisesti olekaan ympäristöjärjestö, oikeuttaako se meidät ulkoistamaan ympäristöasiat oman toimintamme ulkopuolelle?

Heta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti